Klokkeuttrykk – hva betyr de forskjellige ordene?

Her får du lese litt om de forskjellige delene og funksjonene som er på en klokke.

12/24 timers visning

Når det står at en klokke har 12/24 timers visning betyr det at du gjerne på en liten urskive kan se hvor langt man er kommet på dagen i 24 timers visning. Det er en liten urskive som har 24 timer istedenfor 12 timer.

30 minutters visning

Som på 12/24 timers visning er dette gjerne en liten urskive som er delt inn i 30 minutter, istedenfor 12 timer.

Akrylglass

Akrylglass er en glasstype som er på klokker, dette er et glass som er billigere enn safir og mineralglass. Akrylglasset er kjent for å ha lite gjenskinn i skarpt lys. Fordelen med akrylglass er at det gjerne tåler større påkjenninger uten å bli knust enn de dyrere glasstypene, mens bakdelen er at det lettere får riper.

Adjusted

Mange lurer på hva ordet «Adjusted» betyr når de kjøper en klokke, dette kan man av og til se på dyrere klokker. Det det betyr er at klokken er justert mens den ble laget, gjerne eksempelvis at en mekanisk klokke er justert før den forlater fabrikken slik at den går rettest mulig.

Alarm

De fleste forstår at dette er muligheten til at klokken skal gi en alarm (gjerne pipe eller vibrere) til et forhåndsbestemt tidspunkt. Det finns alarmer på både mekaniske og quartz klokker, men det er mest vanlig på quartzklokker.

Altimeter

Dette er en funksjon man finner på flyger- og pilotklokker, og ligner på et instrument man finner i cockpiten på fly. Som du nok har gjettet er funksjonen til et altimeter å vise høyden (over sjø), og vise hvor mye man går opp eller ned i høyde ved hjelp av trykket. Dette er nyttig funksjon for flygere, men også fjellklatrere, de som hopper i fallskjerm og andre som har behov for å vite hvor høyt de er.

AM/PM

AM/PM funksjonen er ofte kallt natt og dag indikator, som hjelper den som har klokken å vite om det er natt, eller dag. AM betyr «ante meridiem» og betyr første del av døgnet, altså natt/morgen. PM betyr post meridiem og betyr andre halvdel av døgnet, altså ettermiddag/kveld.

Analog/digital visning

En anadigi eller «dual display» klokke er en klokke som både har visere og et LCD panel som viser tallene/tiden. Denne typen klokke er ofte brukt av militær og nødhjelppersonell, de har ofte bruk for dette i jobben, eksempelvis til hjertekompresjoner og andre oppgaver der det er viktig at tiden er presis.

Amplitude

Analog klokke

At en klokke er analog betyr at den viser tiden med visere, og ikke på et display. Viserne glir og det fleste synes at man får et bedre visuelt bilde av tiden.

Anti magnetisk

«Anti magnetic», noe av det som kan gi forstyrrelse for noen av delene i en klokke er helt vanlige ting man har i hjemmet, altså fjernsynsapparater, stereoanlegg, kjøleskap og så videre. Ved at en klokke har byttet ut noen av delene til støpegods (alloy) kan den likevel gå helt rett. De aller fleste automatiske og mekaniske klokker er nå antimagnetiske, quartz klokker har ikke problemer med magnetfelt overhodet.

Aperture

Årlig kalender

Annual calendar, eller årlig kalender på godt norsk. Dette er en komplikasjon som viser minimum dag, dato og måned, men gjerne også årstall. Noen klokker har evighetskalender (perpetual calendar) eller månefase kalender (moon phase calendar) i tillegg. Mens klokkene tar høyde for korte og lange måneder, tar den gjerne ikke skuddår med i sine beregninger og må derfor stilles for dem, noen klokker må også justeres hvert år i skiftet mellom februar og mars.

Kilde: Gentlemansgazette.com/watch-parts-terms-functions-guide